HSP Blog

Zorg goed voor jezelf!

Hoe doe je dat? In deze rare en uitdagende tijden van corona-crisis, steeds veranderende richtlijnen en heel veel goedbedoelde (meestal ...) adviezen via social media, hoe zorg je goed voor jezelf?

Kwaliteiten van hoogsensitiviteit

We hebben het vaak over de lasten van het hoogsensitief zijn, en wat je daaraan kunt doen. Maar wat zijn eigenlijk de in het oog springende kwaliteiten van hoogsensitieve mensen? Ik noem er een paar: gevoelig voor sfeer, oog voor details, feeling voor subtiele signalen van mensen, grote opmerkzaamheid en zorgvuldigheid – zomaar een greep uit wat ik zoal hoor en zie bij mijn hoogsensitieve cliënten.

Snelle actie of alles eerst op een rijtje zetten?

Ik lees weer eens één van de boeken van Elaine Aron over HSP. Ze schrijft dat je hoogsensitiviteit ook kunt zien als een overlevingsstrategie, een andere leefstijl. Anders dan de meerderheid van de mensen (en dieren), dus.  Ze zegt: “Wanneer er binnen een bepaalde soort sprake is van meerdere aangeboren overlevingsstrategieën, dan hebben de individuele leden ook meerdere mogelijkheden om zich aan hun leefomgeving aan te passen. (…) Zoals ik al eerder heb gezegd, is er een goede reden dat er al eeuwen HSP’s bestaan.”

Lijst van kwaliteiten

Deze lijst is gebaseerd op de inzichten van Daniel Ofman, die het begrip Kernkwaliteit ontwikkelde, samen met het Kernkwadrant. Een manier om naar jezelf en je relaties met anderen te kijken, die veel helderheid kan geven over waarom je je bijvoorbeeld zo vreselijk ergert aan die ene collega.

Deze lijst hoort bij het blog over kwaliteiten van HSP's, dat je hier kunt vinden. Daar staat ook de beschrijving hoe je je eigen belangrijkste kwaliteiten kunt vinden.

Ben jij bang voor jezelf?

Bang zijn voor jezelf - wat een rare gedachte. En toch vluchten we steeds weg in dingen buiten ons: afleiding, bezigheden, andere mensen. Hartstikke leuk en noodzakelijk, maar toch vergeten we 1 ding: aandacht voor onszelf. Wat de reden van dit vluchtgedrag is, en 2 goede manieren om er mee om te gaan, lees je hier.

Wow! Wat een kanjer!

Ik ga voor 150%!

 Kan dat eigenlijk wel? Ik dacht het niet, persoonlijk. Lees over wat het betekent, waarom het niet kan, en wat er gebeurt als je het toch doet. En hoe je dat oplost.

 

150% geven

Het web van het leven

Wat is dat, het "web van het leven"?

Ik las ooit het boek "Het levensweb" van Fritjof Capra, waarin uitgelegd wordt hoe alles op deze aardbol samenhangt op natuurwetenschappelijk gebied. Een tijdje geleden zag ik in een workshop een letterlijke vorm hiervan, die meer ging over de mensen onderling dan over de natuurwetenschappelijke kant (zie onderaan deze blog als je over de workshop meer wilt weten).

Het web van het leven waar ik het nu over wil hebben, is bijna zichtbaar als je goed naar je relaties kijkt.

Stilte - om je eigen stem te horen

Je eigen stem horen

In die stilte kun je luisteren naar wat er is: in jou, om je heen, naar anderen, naar het “Hogere” (of hoe jij dat wat niet gekend kan worden ook noemt, als je het gevoel hebt of zelfs zeker weet dat er meer is dan alleen maar wij mensen en dieren enzo, en een eindig leven). En als je het gevoel hebt dat er niets meer is dan dit leven, is aandacht en stilte nog steeds fijn trouwens!

Naar andermans tuin kijken

“Een Arabisch spreekwoord luidt: “geef een dwaas duizend talenten, en toch wil hij alleen het jouwe“.

We gaan aan de slag in de tuin van ons leven en als we opzij kijken, zien we dat onze buurman daar staat en ons gadeslaat. Hij is zelf tot niets in staat,  maar geeft maar al te graag zijn mening over hoe wij onze daden zaaien, wij onze gedachten planten en onze veroveringen water geven.

Zin in en zin van ...

"Zin in het leven hebben, hangt af van wat je denkt dat de zin van het leven is."

Wat komt als eerste bij je op als dit leest? Wat gebeurt er als je hier eens over nadenkt?

Ik ging erover nadenken in de week die volgde, en dat doe ik meestal hardop, dan hoor ik tenminste wat ik denk!

En dit is wat er gebeurde ...

Pages

Subscribe to RSS - blogs