Helder en Intens Coaching

Leert je anders kijken naar hoogsensitiviteit

Vanochtend onder de douche met meer aandacht erbij geweest – bij de geur van de zeep, de waterdruppels op mijn huid, de zwaarte van mijn natte haar. En ondertussen gedachten gehoord in mijn hoofd over hoe saai het leven wordt als je alles (of zoveel mogelijk) op automatische piloot doet.

Ik ken iemand die het fijn vindt om dingen op de automatische piloot te doen. Dan hoeft-ie niet na te denken, zegt hij. Dat betekent dat hij veel dingen steeds op dezelfde manier doet. En dat is prima, voor hem in elk geval.

Wat ik geleerd heb tijdens een introductiecursus Psychologie, is dat je hersenen juist op zoek zijn naar verschillen. Maak maar eens een tekening waarbij je het hele blad zwart verft. Vervolgens schrijf je met een zwarte pen woorden op dat zwartgeverfde blad.

Zwart op zwart

Tien tegen een dat je de woorden niet kunt zien. Maar als je een dun donkergrijs lijntje om de letters heen zet, zie je het weer wel. Dat komt doordat je hersenen de zintuiglijke prikkels verwerken door middel van verschil.

Denk maar eens aan wat veel mensen zeggen die naast een spoorweg wonen. Dan vraag je: “heb je geen last van de herrie van de treinen?”, en het antwoord is vaak: “ oh, dat hoor ik niet eens meer”. Dat is dus het effect van steeds hetzelfde horen: je hersenen pikken het niet meer op.

Zo gaat het ook met die automatische piloot: je merkt het niet meer op. Dat maakt dat je leven eenduidiger wordt, in mijn ervaring saaier. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen – het kan ook zijn dat je er bewust voor kiest om bepaalde dingen op de automatische piloot te doen, en zo energie te sparen voor die dingen die je belangrijk genoeg vindt om met je volle aandacht te doen. Daar is die automatische piloot overigens voor, het scheelt je hersens enorm veel energie!

Hoogsensitief is intense aandacht

Kun je zelf eens kijken hoe jij dat doet? Neem eens de tijd om met je volle aandacht iets te doen dat je meestal automatisch doet, zoals douchen. Doe het eens op een heel andere manier, een ander tijdstip, in een andere volgorde, met een andere douchegel of shampoo, andere geurtjes. En ervaar dan wat dat met je doet, hoe je de douche ervaart.

Zo kun je ook met je eten omgaan bijvoorbeeld: met aandacht koken, tafel dekken, het eten opdienen en opeten, de tafel afruimen en de afwas doen. Bij al die bezigheden ben je er met je volle aandacht bij: je neemt alle zintuiglijke indrukken volledig in je op.

Wat gebeurt er dan met je?

Versieren

Het leuke van zo’n oefening, tenminste zoals ik het ervaren heb, is dat ik bijvoorbeeld de tafel meer ging versieren. Eigenlijk vind ik het heel fijn om er een kaars bij te hebben, een bloemetje, een mooi kleedje en mooie bordjes. Vaak doe ik dat niet, uit gewoonte, en dat is ook prima. Toch voel ik me prettiger als ik de boel een beetje versier: een soort verwennerij voor mezelf.

Gewoonte is mooi, een goede manier om energie te sparen, maar gewoonte kan het leven ook saai en vlak maken. Verwennerij en versieren is dan weer een leuke afwisseling om het leven wat levendiger te maken.

Aandacht voor jezelf

Iets anders dat er gebeurt wanneer je met meer aandacht bent bij wat je aan het doen bent: je hebt meer aandacht voor jezelf. Het wordt dan gemakkelijker om aandacht binnen in je lijf te hebben. Bijvoorbeeld: je zit al een tijdje achter de computer en door de aandacht voor jezelf voel je dat je het koud krijgt, dat je arm stijf wordt van het vele ‘muizen’, of dat je rug een beetje doorzakt. Al deze dingen zijn niet vreselijk erg, maar als je het te lang laat doorgaan, krijg je er last van. Dus neem je even pauze, haal je een kop thee, rek je even uit, doe je de verwarming aan.

Multitasken

Een ander voordeel van aandacht in het moment is dat het je energie spaart om bezig te zijn met 1 ding tegelijkertijd. De laatste tijd lees ik regelmatig berichten over dat multi-tasken helemaal niet goed voor je is, dat je brein dat eigenlijk niet kan, en dat het energie vreet. Dat klopt ook: je focussen op één ding, en dat met aandacht doen, en dan doorgaan naar een ander ding, kost minder energie en bereikt meer resultaat dan van alles “tegelijkertijd” doen. Het punt bij dat multi-tasken is dat je helemaal niet echt verschillende dingen tegelijkertijd doet. Het werkt meer zo dat je een klein stukje van het ene ding doet, een klein stukje van een ander ding, enzovoort. En je brein schakelt dus steeds over van het ene naar het andere, en dát is wat zoveel energie kost. 

Keuzes

Als laatste heb ik gemerkt dat je betere keuzes maakt door die aandacht voor jezelf. Je zult sneller kiezen voor iets dat je echt fijn vindt, of dat echt nodig is, en minder tijd verspillen met gerommel in de marge, of geneuzel, of tijdverdrijf. Je kunt dan kiezen voor het maken van iets moois, een fijne wandeling maken omdat het net even droog is buiten, of iets anders dat jij echt zinvol vindt.

Dat kan jouw leven zinvoller maken, en daar word je gelukkiger van! Lees meer over hoe je de zin in en van jouw leven vindt: Zin in … en zin van … En hier lees je hoe fijn het is om je eigen stem te horen.